10. 8. 2012

Pátrání po "ztracené" hře

Také jste milovali časopis ABC? Nezmiňuji se tady o tomto skvělém magazínu poprvé, nejméně při úvahách o zpracování komixů Galaxia a Vzpoura Mozků jsem se zmínil, že až do doby Excaliburu a Score bylo právě Ábíčko to pravé ořechové. Když nad tím přemýšlím, tak ABC mělo celkem pozitivní vztah k počítačům (vzhledem k zaměření na techniky a přírodovědce) a rovněž také k hrám (slavné programovací kurzy), takže bych to někdy mohl projít a zdokumentovat... No ale nyní mám zcela jiné téma. Pamatujete si možná, že vystřihovánky byly jedním z hlavních jmenovatelů, který jsme si spojovali s ABC. Jenže - tu a tam se stalo, že vystřihovánek bylo mnoho a že tedy se tu a tam musel návod na vystřihovánku natisknout na druhou stranu jiné vystřihovánky. A tím pádem znemožňit sestavení, což bylo špatné. Místa bylo málo a tak se to řešilo dvěma způsoby. Ti, co mohli, si návod jednoduše okopírovali na kopírce. Ti, co nemohli, si museli celý návod přepsat v bodech na papír. Tato zkušenost se mi mnohem později a v jiném kontextu velice hodila při hraní počítačových her.



Totiž - občas jsem dostal do ruky Excalibur nebo Score, ve kterém byl toužebně očekávaný návod na nějakou zapeklitou hru, jenže časopis nebyl můj. Neměl jsem k dispozici kopírku a tak jsem si návody přepisoval. Vtipné je, že jsem si je přepisoval i v okamžiku, kdy jsem danou hru nehrál nebo dokonce jsem ji ani neměl jak hrát. Každopádně - při prohrabování se archivem jsem zcela náhodou narazil na papír, na kterém vidím rukopis mého dobrého kamaráda a evidentní popis řešení části nějaké hry. Hloupé ale je, že vůbec netuším, o jakou hru jde. A docela by mne to zajímalo.

Vyhlašuji tímto pátrání po neznámé hře!



Co jsem zatím vykoumal:

- hra nejspíš nebude česká, jelikož se v návodu objevuje dost anglických výrazů (kitchen, telephone)
- půjde o adventuru nejspíše ze současnosti, avšak nikoliv realistickou. Spíš bych čekal nějakou absurdní komedii
- v jeden okamžik musíme říznout kočku střepem a tím získat misku s krví
- misku s krví použijeme na štětec a tím natřeme auto - už jenom tohle je dost zapamatovatelný prvek a divím si, že hru neznám
- ve hře se také rozbíjí kladivem akvárium a také spořící prasátko
- v jeden okamžik se používá "magnet na tvůj i. vozejček", z čehož usuzuji, že hlavní hrdina je nebo byl invalida, případně z jiného důvodu vlastní invalidní vozík - pokud ono "i." neznačí něco jiného

Googlil jsem asi dvě hodiny jak v češtině tak v angličtině a nenašel jsem zhola nic! Můžu tedy s klidným srdcem vyloučit všechny známější adventury, avšak zároveň nemohu říci, že bych našel něco byť jen vzdáleně podobného. I platforma není jasná, ale jsem přesvědčen, že jde o PC (DOS/Windows), vyloučit ale nelze ani nějakou textovku z osmibitů. A na závěr jsem si nechal ještě jeden hrůzný postřeh. Existuje zde nenulová pravděpodobnost, že tento "návod" je ve skutečnosti "design document" nějaké námi chystané a nerealizované hry. A tím pádem by bylo všechno jinak ;).

Děkuji předem za pomoc s hledáním!

UPDATE 30.4.2013 - jde o návod na hru Horké Léto! Díky petr22!

7 komentářů:

  1. Mám dojem, že na C64 byla adventura, kde byl hlavní hrdina invalida na vozíku. Nepamatuji si na jméno ani jestli se mi to v hlavě zase nějak nepomíchalo a nějak se nepletu. Každopádně to, myslím, byla nějaká sranda a řešení s kočkou by zapadalo do toho, o čem si myslím, že si na to vzpomínám.

    OdpovědětVymazat
  2. Ta hra s vozickarom sa vola Grandad a je pre Atari ST. Toto je ale nieco ine a neviem prist na to co...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem projel seznam C64 textovek tady a na zadnou to nevypada
    http://www.textovky.cz/seznam-textovek/commodore-c64/

    OdpovědětVymazat
  4. No ale ak je to naozaj len ich vyplod "dizajn dokument" tak sa z celeho patrania stava dost absurdna zalezitost :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Me to prijde jako navod, kterych mam spoustu na textovky. Ale ja si do zahlavi vzdy napisi NAZEV te hry :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Horke leto 1

    (staci zadat prvni tri slova navodu do Google)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. !!!!!!!!!!!!!!!!!! díky! (Fakt jsem to poctivě Googlil, ale tohle jsem nenašel - a vlastně ani teď po zadání těch tří slov mi to nevyhazuje nic relevantního - ale máš pravdu!).

      Vymazat